Vítejte ve světě Yerba Mate. 🧉 Jestli máte otázky, neváhejte nám napsat. Nakupte nad 1200 Kč a dopravu máte ZDARMA. ✨

Jak připravit dokonalý šálek Yerba Mate. Průvodce pro začátečníky krok za krokem.

Příprava Yerba Mate je uměním, které má kořeny v tradičních rituálech Jižní Ameriky po stovky let. Pokud jste tento nápoj ještě nikdy neochutnali, je ten nejvyšší čas. Pojďte si s námi připravit dokonalý šálek Yerba Mate, hezky krok za krokem. Povíme si o všem, co potřebujte vědět, od výběru kvalitní Yerba Mate až po správnou teplotu vody, abyste si mohli tento lahodný a zdravý nápoj připravit i v pohodlí domova. A vychutnat si ho do poslední kapky. Pojďte si ho tedy připravit s námi, nebojte se, je to skutečně jednoduché.

SHOPTET Obrázek článku_5

Vyberte si to nejlepší

Příprava správného šálku začíná, jak jinak, než výběrem kvalitní směsi Yerba Mate. Na trhu naleznete mnoho druhů a proto je důležité si vybrat tu, která bude vašim chuťovým pohárkům lahodit nejvíce. Pokud jste ještě nikdy Yerba Mate nepili a teprve její chuť objevujete, doporučujeme začít s klasickou Yerba Mate, která má vyváženou chuť a seznámí vás se základní chutí tohoto nápoje. Vyzkoušet můžete, ale také ochucené směsi, které jsou doplněny například o sušené ovoce či další kompilace surovin.

Přečtěte ti také: Yerba Maté a trávicí systém: Jak podporuje trávení?

Tradiční příprava v kalabase

Co že je to vlastně ta kalabasa a že jste o ní ještě neslyšeli? Kalabasa a bombilla neodmyslitelně patří k rituálnímu popíjení Yerba Maté. Tradičně se jedná o spodní část tykve, která se usuší a následně zdobí. Setkat se můžete také s kalabasami vyrobenými z bambusového dřeva. Její klíčové vlastnosti zůstávají zachovány – velmi dobře udržuje teplo, je lehká a odolná a především podporuje rozvíjení chutě a vůně samotného nápoje.

Naplnění kalabasy je nejdůležitější částí samotné tradiční přípravy. Nejprve nádobu naplňte směsí do 1/2 až 2/3, záleží, jak intenzivní chuť chcete. Pak dlaní přikryjte vršek nádoby a směs opatrně střepejte na bok. Do míst, kde není maté umístěte bombillu a zalijte trochou vlažné vody (cca 30°C) a nechte ji vsáknout do směsi. Po chvíli můžete dolít zbytek vody do míst, kde je brčko (cca 70 – 75 °C). Snažte se dodržovat správnou teplotu vody, jelikož horká voda by mohla způsobit hořkost, zatímco příliš studená voda maté aktivuje později. Nemíchejte! Jinak by došlo k ucpání brčka. A nyní si už můžete udělat pohodlí a vychutnat si svůj první nápoj Yerba Maté. A to dokonce opakovaně. Po vypití prvního nálevu si můžete kalabassu dolévat i několikrát (4-6x).

Doufáme, že tento průvodce vám pomohl lépe porozumět tradiční přípravě Yerba Mate. Konečně, nejlepší způsob, jak se zdokonalit, je praxe. Experimentujte s různými druhy Yerba Mate, teplotami vody a časy zalití, a objevte ten správný způsob, který vám nejvíce vyhovuje.

Důležité je však vědět, že druhů přípravy je mnoho a se správným matéčkem to není žádná věda. MUUD Yerba Mate má větší lístky a je bez prachu. Proto je perfektní i pro začátečníky a při jakémkoliv typu přípravy je chuť vždy skvělá a neucpává se bombilla.

Příprava maté jako klasického čaje

Připravit si svůj šálek Yerba Maté můžete také ve formě klasického čaje. A bude vám k tomu stačit i běžná konvička french press, kterou možná používáte na kávu. Tento způsob přípravy je oblíbený, zejména v Evropě a USA, protože nepotřebujete žádné další speciální vybavení.

A opět je to velmi jednoduché. Do konvice nasypete zhruba 15 gramů směsi, což je přibližně 2–3 čajové lžičky Yerba Maté a zalijte malým množstvím studené vody. Lístky vodu vsáknou a vytvoří "řídkou kaši". To je nesmírně důležité, aby vysoká teplota nezničila chuť maté a zachovalo se jeho složení. Po chvíli zalijte 250 ml převařené vody, o teplotě 70-75 °C. Nechte louhovat. Přibližně po 5 minutách můžete nápoj scedit.

Mohlo by vás také zajímat: Čím se zahřát během podzimních plískanic? Tradičním Yerba Maté!

Příprava do termosky na celý den

Rádi popíjíte svou Yerba Maté po celý den a chcete si ho s sebou vzít do termosky? To není problém, nedostatek energie hoďte za hlavu a připravte si rovnou plnou termosku a vyzkoušejte do nápoje přidat trochu citrónu. Dlouhé louhování maté může způsobit jeho větší hořkost a právě citron této změně zabrání a nápoj krásně osvěží. Vy si tak můžete užívat dokonalé chuti Yerba Maté skutečně celý den.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu